SUPERPRZEPIS

Pierś z indyka nadziewana owocami

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pierś z indyka nadziewana owocami Więcej zdjęć (4)

Polecam pierś z indyka na świątecznym stole. Winna, z owocami, pyszna - rozpływa się w ustach. Można jeść na ciepło i zimno.

Składniki:

Pierś z indyka nadziewana owocami

 

  • 1,2 kg filet z indyka
  • 10 dkg moreli suszonych
  • 10 dkg śliwek suszonych
  • 10 dkg rodzynek
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki wina półwytrawnego czerwonego może być białe
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka nadziewana owocami
Filet z indyka myję, osuszam. Nacinam wzdłuż na całej długości w 3 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm. Solę i pieprzę dokładnie.Śliwki, morele, rodzynki wsypuję do miseczki i zalewam winem. Odstawiam na 30 minut ale może być dłużej. Wtedy owoce fajnie nasiąkną winem.

Śliwki, morele, rodzynki na przemian układam w nacięciach. Filet zawiązuje sznurkiem, albo nitką bardzo dokładnie i mocno ściskam. Układam w brytfannie do której wlewam olej. i wstawiam do piekarnika na 60 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Po upieczeniu kroję na plastry.
Pierś z indyka nadziewana owocami
Pierś z indyka przygotowana do nacięcia i natacia solą
Pierś z indyka nadziewana owocami
Owoce suszone zalane w winie morele śliwki
Pierś z indyka nadziewana owocami
Pierś nacięta nadziana owocami związana nitką

Tagi:

śliwki indyk