Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pierś z indyka w czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ziemniakami i fasolką szparagową.

Pierś z indyka w czerwonej cebuli

Składniki:

Pierś z indyka w czerwonej cebuli

 

  • 1 kg piersi z indyka (w jednym kawałku),
  • 8 małych czerwonych cebul,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w czerwonej cebuli
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na niej mięso z obu stron po ok 3 min z każdej. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości mięsa. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Do rondla dodać masło i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dusić do zeszklenia się cebuli. Dodać ocet i wino. Nieco odparować. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Zagotować. Filet pokroić na plastry i przełożyć na półmisek. Obłożyć cebulą i polać sosem.

Tagi:

indyk