Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś z indyka w miodowej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak upieczona pierś po przestudzeniu ( bez robienia sosu ) i pokrojeniu w cienkie plastry doskonale sprawdza sie w roli wędliny .

Pierś z indyka w miodowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka w miodowej marynacie

 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
  • 1/2 łyżeczki maggi

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w miodowej marynacie
Umyć i osuszyć pierś z indyka natrzeć marynatą ( z oleju z papryką , miodem i piri-piri ) i odstawić na godzinę . Mięso ułożyć w rękawie do pieczenia dodając masło ( lub do żaroodpornego naczynia ). Piec w temperaturze 200 * C przez 1 godzinę . Wyjąć i okroić na plastry . Zlać sos i dodać odrobinę słodkiej śmietanki . Podawać z ryżem na sypko i surówką . Upiekłam mały 25 dag kawałka mięsa przy okazji pieczenia faszerowanego kurczaka na następny dzień - ale w sumie można piec nawet tak małą porcję razem z kilkoma ziemniaczkami w rękawie do pieczenia .
Pierś z indyka w miodowej marynacie
Przyszykować składniki tak by potem wszystko było pod ręką
Pierś z indyka w miodowej marynacie
Przygotować marynatę do nacierania indyczej piersi
Pierś z indyka w miodowej marynacie
Polać mieso marynatą i dobrze ją w nie wetrzeć - odstawić na godzinę
Pierś z indyka w miodowej marynacie
Mieso piec w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym - po wyjęciu pokroić w plASTERKI