Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z indyka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasami brak czasu na przygotowanie obiadu. To propozycja na szybki, ale smaczny obiad. Wystarczy dodać makaron lub ryż i gotowe.

Pierś z indyka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka w sosie

 

  • 60 dkg piersi z indyka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 kostka mięsna
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w sosie
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć, co, chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać 3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i jedną szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać np. z makaronem lub ryżem.
Pierś z indyka w sosie
Pierś z indyka pokrojona w niezbyt dużą kostkę.
Pierś z indyka w sosie
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na oleju.
Pierś z indyka w sosie
Mięso i przyprawy dodane do zeszklonej cebuli.
Pierś z indyka w sosie
Śmietana wymieszana z mąką i szklanką zimnej wody.