MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje.

Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim

 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 500 g piersi z indyka
  • 3 plastry sera śmietankowego z papryką
  • kilka świeżych liści szpinaku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim
Pierś z indyka rozcinamy w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy). Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera paprykowego, tak, aby lekko na siebie zachodziły, na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć).

Ciasto francuskie rozwijamy, nacinamy z dwóch stron w paski około 1,5-2cm, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm).

Mięso z zawartością zwijamy w ciasną roladę i układamy na przygotowanym cieście francuskim i zaplatamy paskami, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

Nad formę z mięsem w cieście wkładamy pustą brytfannę, aby ciasto się nie spaliło - wyjmujemy ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby ciasto ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika indyk w cieście powinien chwilę "odpocząć", następnie wyjmujemy danie z tłuszczu, który się wytopił.

Najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu, ale można podać również na ciepło.  
Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim
Ciasto jest kruche, mięso delikatne i soczyste
Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim
Na płacie mięsa układamy paprykowy ser w plastrach
Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim
Rozkładamy świeży szpinak i plastry cebuli
Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim
Mięso z zawartością ciasno zwijamy w roladkę
Pierś z indyka z dodatkami w cieście francuskim
Układamy na cieście i zaplatamy paski

Tagi:

danie mięso