dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pierś z indyka z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna pierś z indyka z morelami.

Pierś z indyka z morelami

Składniki:

Pierś z indyka z morelami

 

  • 50 dag piersi indyczej
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu (ostrzejszego, najlepiej leśnego)
  • 7 łyżek nektaru morelowego
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 50 dag moreli (z puszki lub świeżych)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • imbir

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z morelami
Umyte i osuszone mięso pokroić w paseczki. Wymieszać sos sojowy, miód i nektar morelowy, polać mięso i odstawić na 2 godziny do lodówki. Posiekać czosnek i cebulkę razem ze szczypiorkiem. Morele osączyć z syropu, świeże owoce podzielić na połówki i usunąć pestki. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do marynaty wlać ocet balsamiczny i wodę. Rozgrzać olej, smażyć mięso około 10 minut. Wrzucić cebulkę, podsmażyć, dodać czosnek, marynatę i rozprowadzoną w 1 łyżce wody mąkę, smażyć na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodać morele, doprawić solą i imbirem. Aby zaostrzyć smak potrawy, można dodać trochę ostrego sosu chili.