-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne piersi faszerowane pieczarkami wyśmienite od święta jak i na co dzień. Bardzo aromatyczne i smakowite. Polecam!

Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 10 dag sera gouda w kawałku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • majeranek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami
Piersi z kaczki myjemy i obierany z błonek i kostek, ale pozostawiamy na nich skórę. Czosnek kroimy w plasterki. Piersi nacieramy majerankiem oraz tymiankiem a także nakładamy na nie pokrojony czosnek, solimy i pieprzymy. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki.



W międzyczasie przygotowujemy farsz z pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę. Pieczarki dusimy na patelni kilka minut. Cebule również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek na patelnie. Podlewamy troszkę wodą. Dusimy wszystko aż woda odparuje. Kiedy pieczarki przestygną dodajemy do nich garść posiekanej natki pietruszki oraz ocieramy ser na tarce na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy.



Piersi kacze nacinamy z boku (robimy takie jakby kieszonki uważając aby nie przeciąć mięsa na wylot), następnie wkładamy do środka farsz pieczarkowy i spinamy je wykałaczkami tak aby farsz nie wyleciał na zewnątrz. Następnie obsmażamy je lekko z każdej strony na patelni. Piersi wkładamy do foliowego rękawa oraz na brytfannę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 2 godziny w 160 stopniach. Smacznego!
Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami
Piersi nacieramy ziołami oraz posypujemy plasterkami czosnku.
Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami
Przygotowujemy farsz z pieczarek, cebuli, sera i natki pietruszki.
Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami
W piersiach nacinamy kieszonki oraz faszerujemy je pieczarkami.
Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami
Nafaszerowane piersi podsmażamy na patelni z każdej strony.

Tagi:

sery ser kaczka