EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pierś z kaczki jest miękka, soczysta i bardzo pyszna, podana z kaszą i sosem kurkowy tworzy przepyszne danie:)

Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym

Składniki:

Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym

 

Sos:

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym

Sos

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojone kurki, wlać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, natkę z pietruszki, doprawić szczyptą soli i pieprzu do smaku. Wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.

Kasza

Kaszę jęczmienną ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie kaczki

Umytą i oczyszczoną pierś z kaczki ponacinać od strony skóry w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Na zimnej patelni położyć piersi i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać do kosza). Gdy skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca, odwrócić na drugą stronę i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Następnie wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem przez kolejne 5 minut.

ETAP 4:

Po usmażeniu zdjąć mięso z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Następnie pokroić pierś na plastry, ułożyć na wcześniej przygotowanej kaszy i polać sosem kurkowym.