SUPERPRZEPIS

Pierś z kaczki z ostrą wyściółką

  • 9
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pierś z kaczki z ostrą wyściółką Więcej zdjęć (4)

Wspaniałe połączenie mięsa z kaczki o słodkawym smaku + ostra wyściółka z papryki rozgrzeje was jeszcze bardziej w tym letnim okresie.

Składniki:

Pierś z kaczki z ostrą wyściółką

 

  • Na jedną osobę:

 

  • Pierś z kaczki 240g
  • 2 kostki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki miód
  • 2 łyżki octu winnego (czerwony)
  • 1 łyżka imbiru (w proszku)
  • 4 papryczki peperoni
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki z ostrą wyściółką

Pierś z kaczki oczyszczamy i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego, imbiru, miodu, czosnku, octu winnego robimy marynate - mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki, dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki, obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( Papryczki sa bardzo ostre, więc jeśli ktoś lubi łagodniejsze proponuję usunąć nasiona ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekarnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając - około 30 minut. Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe.Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą. Smacznego!

Pierś z kaczki z ostrą wyściółką
Wspniała ,soczysta pierś z kaczki połozona na wyściółce ostrej papryki z cebulką = niebo w gębie :-)
Pierś z kaczki z ostrą wyściółką
Na rozgrzanej patelni podduszamy papryczkę peperoni wraz z cebulką.Pod przykryciem Tj.około 10 minut.
Pierś z kaczki z ostrą wyściółką
Oczyszczoną,umytą pierś kaczki marynujemy,najlepiej całą noc w lodówce.

Tagi:

sosy kaczka