BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 706]

Pierś z kurczaka grillowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczną grillowaną pierś z kurczaka.Pierś zamarynowana a następnie grillowana podana z pyszną sałatką.

Pierś z kurczaka grillowana

Składniki:

Pierś z kurczaka grillowana

 

  • pierś z kurczaka 2 szt,
  • marynata;
  • oliwa 6 łyżek,
  • papryka ostra mielona 1/3 łyżeczki,
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
  • bazylia otarta 2 łyżeczki,
  • ząbki czosnku 2 ząbki,
  • sól i pieprz,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka grillowana
Pierś kurczaka oczyścić z błonek , umyć osuszyć.

Następnie przekroić na połowę, lekko rozbić tłuczkiem.

Włożyć do marynaty.

Marynata;

Składniki marynaty dokładnie wymieszać, marynatą dobrze z każdej strony natrzeć mięso, przykryć ścierką i zostawić na 1 - 2 godzin. 

Tak przygotowane mięso ułożyć na rozgrzanej grillowej patelni, grillować po 5 -7 minut z każdej strony polewając pozostałą marynatą.

Grillowane mięso podawać w towarzystwie sałatki.

Tak przyrządzone mięso możemy grillować również na grillu.

Tagi:

mięso grill