nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty pomysł na pierś z kurczaka, która ma bardzo niewiele kalorii, gdyż jest pieczona i nie dodaje się do jej przygotowania żadnego tłuszczu.

Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie
Jogurt grecki przełożyć do miseczki. Ząbki czosnku w miarę drobno posiekać i dodać je do jogurtu greckiego. Do jogurtu z dodatkiem czosnku dodać przyprawy - sporo słodkiej mielonej papryki, odrobinę przyprawy do kurczaka i szczyptę chili. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, w ten sposób powstanie nam marynata do kurczaka. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Doprawioną pierś przełożyć do jogurtowej marynaty i obtoczyć kurczaka dokładnie jogurtem z dodatkami, by cały był pokryty jogurtową marynatą. Kurczaka obtoczonego w jogurtowej marynacie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić tak przygotowanego kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec go przez 30 minut pod przykryciem (nakładając na kurczaka pokrywkę od żaroodpornego naczynia) i około 5-8 minut bez przykrycia.
Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie
Jogurt grecki z dodatkiem pokrojonego czosnku i przypraw.
Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie
Gotowa marynata do kurczaka zrobiona z jogurtu,czosnku i przypraw.
Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie
Pierś z kurczaka podczas obtaczania w jogurtowej marynacie.
Pierś z kurczaka pieczona w jogurtowej marynacie
Natarta marynatą pierś z kurczaka umieszczona w naczyniu żaroodpornym tuż przed pieczeniem.