Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis dostałam od koleżanki. Kurczak jest aromatyczny i bardzo soczysty, ciasto francuskie chrupiące a wędzony ser dodaje ciekawego smaku. Mój mąż jest nim zachwycony/

Pierś z kurczaka w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • trochę zielonej pietruszki,
  • 2-4 plastry sera wędzonego
  • sól, pieprz,czosnek w płatkach, słodka papryka, sól morska, oregano,
  • masło do smażenia,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką. Zresztą dobór przypraw zależy wyłącznie od nas - dodajemy co lubimy. Na rozpuszczone masło wrzucamy pieczarki, solimy, żeby puściły wodę, kiedy zmiękną dodajemy posiekaną cebulkę, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i pietruszką, smażymy a z cały płyn odparuje,studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części Na środku każdej z nich kładziemy przyprawioną pierś z kurczaka, nakładamy na niego ostudzone pieczarki i 2-3 plastry sera wędzonego. Wystające ciasto tniemy w 1,5 cm paski. Paski naprzemiennie zaplatamy. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy solą mirską i oregano. Pieczemy 15-25 minut (zależnie od grubości filetu) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto powinno się rozwarstwić i zezłocić.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
a tak wygląda filet w przekroju. jak widać upieczony idealnie :)