Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pierś z kurczaka w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna i soczysta pierś z kurczaka marynowana w miodzie z sokiem cytrynowym i sosem sojowym. Świetnie smakowała z dodatkiem makaronu w sosie serowym

Pierś z kurczaka w miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w miodzie

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pieprz kolorowy do posypania
  • Listki oregano do dekoracji
  • Olej do naczynia

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w miodzie
W kubku wymieszać sok z cytryny (najlepszy świeżo wyciśnięty) z sosem sojowym, olejem. Dodać miód, czosnek i wymieszać dokładnie. Piersi umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Polać przygotowaną marynatą, dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut (czas w zależności od grubości piersi). Następnie wyjąc, lekko przestudzić, pokroić na plastry i podawać. Piersi w miodzie dobrze smakują z makaronem w sosie serowym. Całość posypać grubo mielonym pieprzem kolorowym i listkami oregano
Pierś z kurczaka w miodzie
Etap 1W kubku wymieszać sok z cytryny (najlepszy świeżo wyciśnięty) z sosem sojowym, olejem. Dodać miód, czosnek i wymieszać dokładnie.
Pierś z kurczaka w miodzie
Piersi umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Polać przygotowaną marynatą, dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Pierś z kurczaka w miodzie
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut
Pierś z kurczaka w miodzie
Następnie wyjąc, lekko przestudzić, pokroić na plastry i podawać.