Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i szybkie w przygotowaniu danie z piersi kurczaka.

Pierś z kurczaka w sezamie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sezamie

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • 100 g sezamu łuskanego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sezamie
Każdą pierś z kurczaka pokroić w długie, niezbyt grube paski. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Dodać do niego mleko i sól czosnkową, dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa obtaczać w mące. Następnie zamaczać je w jajku i obtaczać w ziarenkach sezamu. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Mięso w sezamowej panierce kłaść na rozgrzany olej, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na rumiano z obu stron. Podawać np. z frytkami i sałatką.
Pierś z kurczaka w sezamie
Piersi z kurczaka pokrojone w długie paski.
Pierś z kurczaka w sezamie
Jajko wbite do miseczki rozbełtane i wymieszane z mlekiem i solą czosnkową.
Pierś z kurczaka w sezamie
Paski mięsa w panierce smażone na oleju.