Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierś z kurczaka w śliwkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Odrobina tłuszczu, delikatny kurczak i kwaśne śliwki. Takie połączenie sprawdza się na szybki lekki obiad.

Pierś z kurczaka w śliwkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w śliwkach

 

  • 3 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg śliwek bez pestek
  • 2 łyżki oleju kokosowego ( można dać inny)
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka granulowanego czosnku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w śliwkach
Mięso przekrawamy na pół i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i połową czosnku. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, obracamy na drugą stronę i wrzucamy śliwki. Oprószamy resztą czosnku i czerwonym pieprzem. Gdy mięso się usmaży, ściągamy a śliwki delikatnie mieszamy aby pokryły się wszystkimi składnikami. W razie potrzeby można podlać łyżką wody. Trzeba jednak uważać, aby się śliwki nie rozpadły. Podajemy gdy wszystko jest ciepłe.
Pierś z kurczaka w śliwkach
Piersi przekrawamy na pól i lekko rozbijamy.
Pierś z kurczaka w śliwkach
Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy je na pół.
Pierś z kurczaka w śliwkach
Do podsmażonego kurczaka dodajemy śliwki i doprawiamy