Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy wszystkie "niedoskonałości", kroimy w dosyć duże kawałki, dodajemy skórkę otartą z dużej cytryny, posypujemy pieprzem i solą, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przesmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, doprawiamy odrobiną soli, ściągamy na talerz. Do pozostałego ze smażenia piersi masła dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę i sok z cytryny, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone piersi z kurczaka i co chwilę mieszając dusimy razem 3-4 minuty. Podajemy z ryżem i surówką.
Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.
Po tym czasie przesmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym
Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.
Do pozostałego ze smażenia piersi masła dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę i sok z cytryny, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.
Dodajemy podsmażone piersi z kurczaka i co chwilę mieszając dusimy razem 3-4 minuty.