ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś na parze w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • vegeta natur

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Sos: Pieczarki oczyszczamy,cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Pieczarki kroimy w półplasterki lub kawałki i dodajemy do cebuli. Dusimy kilkanaście minut aż pieczarki będą miękkie. W misce mieszamy kwaśną śmietanę ze słodką i przelewamy na patelnię,dodajemy pieprz,vegetę natur, pietruszkę. Dusimy jeszcze chwilkę ,jak sos jest zbyt gęsto dodajemy wody. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Pierś oprószyć solą i pieprzem przygotowujemy ją na parze (u mnie kilka minut w bambusowym parowarze). Gdy pierś jest gotowa przekrajamy ją wzdłuż na pół, nakładamy na talerze i polewamy sporą ilością sosu. Smacznego :)
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
dusimy pieczarki i cebulkę do miękkości
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
dodajemy śmietanę kwaśną i słodką i doprawiamy.