Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka z wędzonym boczkiem i cebulą w sosie śmietanowym z posiekanym koperkiem... Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

 

  • 25 dkg wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Boczek pokroić w małą kostkę, lekko zrumienić na oleju. Do boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Mięso pokroić w dużą kostkę. Mięso dodać do boczku z cebulą, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać 2 szklanki wody. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos, ponownie doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. 
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego boczku.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Pokrojone w kostkę mięso dodane razem z przyprawami do boczku z cebulą.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Śmietana rozmieszana z pszenną mąką i zimną wodą.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Posiekany koperek dodany do mięsa w sosie śmietanowym.