Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-cebulowym.

Pierś z kurczaka w sosie  z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą

 

  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą
Cebule obrać, pokroić w grube piórka. Zeszklić je na rozgrzanym na patelni oleju. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i miód. Wymieszać i smażyć ok. 2 minuty. Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż tak, żeby otrzymać 4 duże płaty. Kawałki mięsa ułożyć na pomidorowo-cebulowym sosie, posolić. Wlać do tego wodę, delikatnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 15 minut. W tym czasie sos powinien trochę zgęstnieć. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pierś z kurczaka w sosie  z cebulą
Obrane i pokrojone w grube piórka cebule.
Pierś z kurczaka w sosie  z cebulą
Pokrojone cebule zeszklone na rozgrzanym oleju.
Pierś z kurczaka w sosie  z cebulą
Zeszklona cebula z dodatkiem koncentratu pomidorowego i przypraw.
Pierś z kurczaka w sosie  z cebulą
Przekrojone wzdłuż piersi z kurczaka ułożone na sosie.