Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo lubię to danie, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko, a ma w sobie mnóstwo różnych smaków.

Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach
Pierś z kurczaka kroimy w niezbyt grube paski. Dodajemy do nich przyprawę do gyrosa, sól i pieprz czarny mielony do smaku. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 2- 3 godziny. W tym czasie mięso ładnie przejdzie przyprawami. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim kurczaka. W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami i pokrojoną w kostkę marchewką, podsmażonego kurczaka przekładamy do garnka wraz z obraną. Cebulkę i pora kroimy w paseczki. Podduszamy je na oleju delikatnie soląc i dodajemy do kurczaka. Pieczarki oczyszczamy- jeśli są małe i ładne, nie musimy obierać ich kapeluszy. Kroimy je w plasterki i podduszamy na patelni, następnie dodajemy do kurczaka. Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy całość przez kilka minut, dodajemy następnie osączony z zalewy groszek, zaprawiamy śmietaną, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. A na koniec posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos podajemy z ryżem lub makaronem.
Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.Podsmażamy.
Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy.
Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach
Pora i cebulę kroimy i podduszamy na oleju.
Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach
Do gotującego się kurczaka dodajemy pieczarki.