Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1812]

Pierś z kurczaka z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka nadziana usmażonymi grzybami.

Pierś z kurczaka z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z leśnymi grzybami

  • 40 dkg grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • maka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z leśnymi grzybami

Grzyby (ja użyłam kurek, koźlarzy i podgrzybków) oczyścić i umyć. Nie moczyć ich zbyt długo w wodzie, bo nią nasiąkną. Umyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać grzyby i smażyć dalej razem. Smażyć tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić na porcje (u mnie 4 porcje). Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i oprószyć solą, na każdym ułożyć po trochu usmażonych grzybów. Plastry mięsa złożyć na pół i zabezpieczyć wykałaczkami. Jajko rozbełtać. Nadziane grzybami mięso obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej i smażyć na rumiano z o bu stron.

Redakcja poleca: