monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dawno już nie przygotowywałam żadnej roladki mięsnej, a w "tłustych "latach robiłam to co drugi dzień. Postanowiłam nadrobić, ale w lżejszej wersji i wyszło przepysznie. Zapraszam.

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar

 

  • 1 pierś z kurczaka- ok. 120 g
  • 20 g papryki konserwowej
  • 30 g mozzarelli light
  • ½ marchewki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 10 g ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
  • Sól,przyprawa do kurczaka,tymianek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar

ETAP 1:

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar
na sprawionym płacie mięsa ułożyć paski marchewki

Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić jak książkę i delikatnie rozbić na płasko. Oprószyć solą, przyprawą do kurczaka i tymiankiem. Umytą i suchą marchewkę obieraczką do warzyw pokroić na cienkie paski. Ułożyć na mięsie.

ETAP 2:

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar
w miseczce wymieszać pozostałe składniki farszu

Paprykę pokroić w cienkie paseczki i przełożyć do małej miseczki. Dodać posiekany szczypior. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Dodać do miseczki.

ETAP 3:

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar
farsz rozłożyć i zrolować mięso w zgrabną roladkę

Wymieszać i rozłożyć na marchewce. Ściśle zrolować, zabezpieczając wykałaczkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i zrumienić mięso z każdej strony.

ETAP 4:

Pierś z kurczaka z marchewką,pap.konserw. i mozzar
zrumienione mięso polać ketchupem i wstawić do piekarnika

W między czasie ketchup wymieszać z zalewą z papryki konserwowej. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mięso zdjąć z patelni i przełożyć na silikonową matę, formę do tarty lub blachę wyłożona papierem do pieczenia. Oblać ketchupem. Piec około 18-20 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.