SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Nadziewana ziołami i suszoną żurawiną pierś, z maślanym sosem pomarańczowym, miodem i imbirem.

Składniki:

Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym

 

  • 1/2 garści świeżej bazylii
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 1/2 garści suszonej żurawiny
  • 2 czubate łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 czubata łyżeczka twarożku z rzodkiewką
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/4 kostki masła (50 g)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym
Bazylię, natkę pietruszki i suszoną żurawinę posiekać. Dodać do nich odsączoną kukurydzę i twarożek (typu President). Dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku tak, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Do środka mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz. Brzegi rozcięć złączyć i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść nadziane mięso, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso zrumienić mocno z obu stron. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, po 10 minut z każdej strony. Gotowe mięso zdjąć z patelni i na chwilę odłożyć. Pomarańczę obrać i wyfiletować (usunąć białe błonki), z resztek wycisnąć sok. Pomarańczę razem z sokiem dodać do pozostałości na patelni po smażeniu mięsa. Dodać też miód oraz obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać, dusić pod przykryciem kilka minut, aż pomarańcza się rozpadnie, a płyn częściowo odparuje. Sos zdjąć z ognia, dodać do niego masło. Mieszać energicznie, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Mięso kroić w ukośne plastry, układać na talerzu. Kawałki mięsa polać przygotowanym maślano - pomarańczowym sosem.
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym
Wszystkie składniki na farsz przełożone do miseczki.
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym
Mięso nacięte w środku oprószone solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym
Pomarańcza dodana razem z sokiem miodem i imbirem do pozostałości na patelni.
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym
Masło dodane do sosu z pomarańczą miodem i imbirem.