monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś z puree dyniowym i burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna propozycja na obiad w kolorach jesiennych liści, zapraszam:)

Pierś z puree dyniowym i burakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z puree dyniowym i burakiem

 

  • 100 g dyni hokkaido ( po obraniu i odpestkowaniu)
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 liść pekinki
  • ¼ buraka
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyka
  • ½ łyżeczki przyprawy do grilla
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierś z puree dyniowym i burakiem
Buraka ugotować do miękkości i ostudzić. Dynię umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sos worcester i ¼ szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy dynia będzie miękka delikatnie rozdrobnić ją widelcem ale nie zupełnie ma być czuć grubsze fragmenty. Zdjąć z ognia, doprawić sola i pieprzem oraz cynamonem. Ostudzić. Mięso umyć i osuszyć. Odkroić polędwiczkę. Kurczaka rozkroić jak książkę i lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać przyprawy i dokładnie natrzeć mięso. Na płacie mięsa ułożyć czysty i suchy liść kapusty. Na pekinkę rozsmarować grubą warstwę puree z dyni a na wierzch położyć plastry buraka. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Następnie obsmażyć z każdej strony na łyżce oleju. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec około 20 minut roladkę. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Pierś z puree dyniowym i burakiem
dynię obrać i pokroić w mała kostke zalać woda i udusić do miękkości
Pierś z puree dyniowym i burakiem
dynię lekko rozdrobnić i doprawic do smaku
Pierś z puree dyniowym i burakiem
na płat mięsa położyć pekinkę oraz puree z dyni
Pierś z puree dyniowym i burakiem
ułożyć buraka i zwinąć w roladkę i obsmażyć z obu stron na patelni