Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pierś zapiekana pod kołderką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne danie z piersi kurczaka i warzyw, które akurat znalazłam w lodówce. Zielone części pora, troszkę pieczarek, ostatnia papryka mrożona i oliwki = dobry obiad!

Pierś zapiekana pod kołderką

Składniki:

Pierś zapiekana pod kołderką

 

Sposób przygotowania:

Pierś zapiekana pod kołderką

ETAP 1:

Pierś zapiekana pod kołderką
pieczarki przesmażyć i doprawić, wystudzić

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano.

ETAP 2:

Pierś zapiekana pod kołderką
umyte mięso przekroić, ułożyć w naczyniu, posmarować majonezem i doprawić

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół i w poprzek (powinny powstać 4 plastry). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posmarować majonezem, posypać lekko solą i pieprzem oraz papryką.

ETAP 3:

Pierś zapiekana pod kołderką
na wierzchu mięsa rozłożyć warzywa i oliwki

Por oczyścić i posiekać. Paprykę rozmrozić i pokroić w paseczki. Czarne oliwki osączyć i pokroić na 3-4 plasterki. Składniki rozsypać na mięsie.

ETAP 4:

Pierś zapiekana pod kołderką
na koniec wyłożyć [pieczarki i ser, zapiec

Na wierzch wyłożyć pieczarki, posypać startym serem. Zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Podawać z ziemniaczkami