bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 805]

Piersi gęsie pieczone na jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Piersi przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i soczyste, często przyrządzam je na różne uroczystości rodzinne.

Piersi gęsie pieczone na jabłkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piersi gęsie pieczone na jabłkach

 

  • Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.)

 

  • Do pieczenia:

 

 

  • 1 kilogram jabłek (szarej renety)

 

  • Marynata:

 

 

  • 1,4 szklanki oleju

 

  • 1 łyżka majeranku

 

  • 1,2 łyżeczki soli

 

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Piersi gęsie pieczone na jabłkach
Do oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, majeranek i sól, dokładnie wymieszaj. Pierś z gęsi natrzyj powstałą marynatą, przełóż do miski, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w ósemki, wyłóż nimi dno formy lub naczynia żaroodpornego.

Piersi posyp z obydwu stron zmieloną skórką pomarańczową, i ułóż ją na jabłkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz w piekarniku 1-1,5 godziny.

W czasie pieczenia polewaj piersi sokiem z pomarańczy. Pomarańczę pokrój w plasterki, ułóż dookoła talerza, na sam środek ułóż upieczone piersi gęsi.
Piersi gęsie pieczone na jabłkach
Piersi gęsie wkładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy jabłkami.