edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Często zdarza mi się zmieniać koncepcję w trakcie gotowania i tak było tym razem. Efekt końcowy – pyszny :)

Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn

 

  • 70 dag piersi z indyka
  • łyżka oleju – do marynaty
  • przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia
  • 2 łyżki oleju – do obsmażenia
  • pół szklanki białego wina
  • duża gałązka świeżego rozmarynu
  • 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam, ale i tak zielone bardziej mi smakowały
  • 7 dużych zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość grubą kostkę i umieściłam w zamykanym próżniowo pojemniczku. Wymieszałam z łyżką oleju i przyprawą do grosa – sypałam „na oko” prosto z opakowania, więc nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, w każdym razie nie za dużo. Pojemniczek zamknęłam i wstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki. W rondlu rozgrzałam dwie łyżki oleju, obsmażyłam mięso, podlałam je winem i dodałam opłukane i oderwane od gałązki igiełki rozmarynu. Dusiłam pod przykryciem na wolniutkim ogniu do całkowitej miękkości mięsa. Mąkę dokładnie roztrzepałam w szklance zimnej wody – najlepiej jest najpierw rozetrzeć ją z niewielką ilością wody i dopiero uzupełnić szklankę wodą do pełna – nie będzie grudek. Do mięsa dodałam osączone z zalewy oliwki i wlałam rozrobioną mąkę. Delikatnie mieszając doprowadziłam do wrzenia – tylko, żeby sos zgęstniał i mąka przestała być surowa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniakami i surówką z pekinki https://gotujmy.pl/pekinka-z-ogorkiem-w-greckim-sosie,przepisy-kapusta-przepis,193467.html
Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn
Pokrojone w kostkę mięso wymieszałam z olejem i przyprawą do gyrosa.
Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn
Zmacerowane mięso obsmażyłam w rondlu na oleju.
Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn
Obsmażone mięso podlałam białym winem i dodałam rozmaryn.
Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn
Do miękkiego mięsa dodałam oliwki i zagęściłam sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie.