pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Piersi kapłona w sosie jałowcołowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna pierś w aromatycznym sosie.

Piersi kapłona w sosie jałowcołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi kapłona w sosie jałowcołowym

 

Sposób przygotowania:

Piersi kapłona w sosie jałowcołowym
Piersi posypujemy solą oraz majerankiem. Skrapiamy olejem rzepakowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone przekładamy na talerz. Na pozostałym ze smażenia tłuszcz wrzucamy mąkę. Zasmażamy po czym dodajemy jałowiec. Mieszamy, a gdy ziarna zaczną się przysmażać wlewamy bulion, a następnie wino. Ciągle mieszamy, aby mąka dokładnie rozprowadziła się w płynie. Doprawiamy natką pietruszki i ewentualnie solą. Redukujemy sos. Usmażone wcześniej piersi polewamy przygotowanym sosem. Smacznego.
Piersi kapłona w sosie jałowcołowym
Piersi z koguta przyprawiamy solą oraz majerankiem
Piersi kapłona w sosie jałowcołowym
Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Piersi kapłona w sosie jałowcołowym
Na pozostały tłuszcz wsypujemy mąkę pszenną
Piersi kapłona w sosie jałowcołowym
Sos zalewamy płynem i dodajemy jałowiec

Tagi:

sosy