bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te pyszne piersi przyrządziłam na uroczystą kolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste.

Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami

Składniki:

Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 kilogram węgierek
  • Sól himalajska
  • Tymianek
  • Czosnek granulowany
  • Przyprawa do kaczki
  • Olej
  • 1,5 łyżki soli himalajskie
  • 150 ml. nalewki śliwkowej

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami
Do miski wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju.

Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą do patelni i obsmażamy do uzyskania rumianego koloru. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego, układamy piersi z kaczki, dodajemy pozostałe śliwki.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi co jakiś czas polewamy nalewką śliwkową, przed podaniem piersi kroimy na kawałki i podajemy z pieczonymi śliwkami.