Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka a la strogonow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z kluseczkami półfrancuskimi.

Piersi z kurczaka a la strogonow

Składniki:

Piersi z kurczaka a la strogonow

 

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 średnie cebule,
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka a la strogonow
Piersi umyć, oczyścić, pokroić w paski długości 5 cm, szerokości 1 cm i grubości 1 cm. Posolić i popieprzyć. Oprószyć mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Na pozostałej ze smażenia oliwie, zeszklić cebulę. Przygotować zasmażkę z mąki, z dodatkiem papryki. Rozprowadzić koncentratem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać zrumienione mięso. Zagotować.