Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka duszone w czerwonym wi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka duszone w czerwonym wi

Składniki:

Piersi z kurczaka duszone w czerwonym wi

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 5 średnich dojrzałych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 12 dag pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwi
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka duszone w czerwonym wi
Piersi z kurczaka duszone w czerwonym winie 4 piersi z kurczaka 5 średnich dojrzałych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 150 ml czerwonego wytrawnego wina 12 dag pokrojonych w plasterki czarnych oliwek 1/2 łyżeczki suszonej szałwi sól i pieprz Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na tłuszczu, który pozostał po smażeniu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, wino i suszoną szałwię. Rondel przykryć pokrywką. Dusić ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. Do sosu włożyć obsmażone wcześniej piersi z kurczaka i pokrojone w plasterki oliwki. Dusić bez przykrycia jeszcze przez ok. 10 min.