Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Piersi z kurczaka na złoto z oliwkami i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Oryginalny sposób na podanie piersi z kurczaka. Przez podanie takiego dania zachwyt gości gwarantowany!

Piersi z kurczaka na złoto z oliwkami i cytryną

Składniki:

Piersi z kurczaka na złoto z oliwkami i cytryną

 

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 duże cebule,
  • 1 cytryna,
  • 10 zielonych oliwek,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • łyżka brązowego cukru,
  • 2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka na złoto z oliwkami i cytryną
Mięso z kurczaka przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstały cienkie kotlety. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na tym samym tłuszczu.

Pod koniec smażenia posypujemy kurkumą. Wykładamy na mięso. Pomiędzy piersi wkładamy oliwki, czosnek i pokrojoną w półplasterki cytrynę. Zasypujemy cukrem.

Pieczemy przez 1,30h w 150 stopniach C.