herodiada

herodiada

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Piersi z kurczaka nadziewane papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja wariacja na temat piersi z kurczaka/indyka

Piersi z kurczaka nadziewane papryką

Składniki:

Piersi z kurczaka nadziewane papryką

 

  • Ilość składników na danie dla 4 osób

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka/indyka
  • 1 papryka czerwona
  • ok 200 ml wywaru rosołowego
  • 2-3 pieczarki

 

  • 30dkg startego sera żółtego

 

 

  • Marynata do mięsa:
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka nadziewane papryką
Piersi z kurczaka przekroić na 2 i w poprzek, tak jak do zwykłych kotletów. Rozbić na dość cienkie kotlety, ale na tyle grube by się nie rwały.
W międzyczasie na patelni w ok 200ml wody rozpuścić kostkę rosołową, może być grzybowa. Paprykę pokroić w grube paski, a po rozpuszczeniu kostki, wrzucić ją do wywaru. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Poddusić ok 15 minut. Wyjąć z wywaru, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie zrobić marynatę do mięska i dokładnie ją wymieszać, a następnie wysmarować piersi z obu stron. Następnie zdjąć skórkę z papryki, i razem z pieczarkami poukładać ją na wysmarowanych piersiach.
Nadziane piersi zawinąć w ruloniki, lub kopertki i spiąć wykałaczkami.Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (180 z termoobiegiem). Zapiekać ok 25 minut, następnie całość posypać startym serem żółtym i czerwoną papryką oraz ziołami. Zapiekać przez kolejne kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.
Polecam podawanie z sałatką grecką i frytkami.
Pyszne danie!