Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po kreolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka po kreolsku

Składniki:

Piersi z kurczaka po kreolsku

 

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki oleju arachidowego,
  • 50 ml markowego rumu,
  • 1 mała puszka ananasa,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól i biały świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po kreolsku
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, pieprzem cayenne i sproszkowanym imbirem. Odstawić na 20 min. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Dodać cebulę. Zeszklić. Całość polać rumem. Podpalić. Gdy płomień zgaśnie polać 4 łyżkami zalewy z ananasa i sokiem z cytryny. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 50 min. (w miarę potrzeby podlewając wodą zmieszaną z zalewą ananasa w stosunku 1:1) Plastry ananasa pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze przez ok. 10 min.