Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka po węgiersku

Składniki:

Piersi z kurczaka po węgiersku

  • 6 piersi z kurczaka,
  • 2 średnie cebule,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%),
  • 200 ml kwaśnej śmietany(18%),
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej),
  • sól, i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po węgiersku

Piersi umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Zeszklić. Dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Dodać śmietanę, z którą uprzednio wymieszano mąkę. Zagotować.