Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super chrupiące piersi z wyraźną orzechową nutą

Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej

 

  • piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 kawałki selera naciowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i obsuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cieńsze kotlety po długości, nie rozbijamy. Do naczynia wlewamy oliwę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w kawałki, dodajemy do sosu. Natki pietruszki i kolendry również dokładamy, dodajemy sól, cukier i pieprz ziołowy. Całość mieszamy, przekładamy do blendera i blendujemy. W powstałej marynacie trzymamy mięsko ok godzinki. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi w marynacie obtaczamy w mielonych orzechach i smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor.
Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej
Do naczynia wlewamy oliwę sos sojowy i ocet balsamiczny
Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej
Piersi myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy
Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej
Do sosu dodajemy pokrojona cebulę seler i natki kolendry i pietruszki
Piersi z kurczaka w marynacie warzywnej
Marynatę blenbujemy i moczymy w niej mięso