MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Piersi z kurczaka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna pierś z kurczaka w aromatycznym sosie koperkowym

Piersi z kurczaka w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka w sosie koperkowym

 

  • 400 gram piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Piersi z kurczaka umyć i pokroić na niewielkie paski. Mięso przyprawić 2 szczyptami soli i świeżo zmielonego pieprzu, oprószyć mąką. Przygotowane w ten sposób piersi smażyć z obu stron na patelni z oliwa z oliwek. Usmażone piersi przełożyć do garnka. Cebulę obrać ze skórki, przekroić na pół i pokroić w drobną kosteczkę. Usmażyc na patelni w resztce tłuszczu po kurczaku. Gdy cebulka będzie już szklista zalać ją wodą. Po zagotowaniu wodę z patelni z cebulką przelać do garnka z kurczakiem. Gotować na małym ogniu. Koperek pokroić drobno i dodać do gotującego się kurczaka. Gotowac razem jeszcze 10 minut. Kurczak smakuje wyśmienicie z ziemniakami z wody i gotowaną jarzynką np. brokułami lub buraczkami.
Piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Składniki: piersi z kurczaka, cebula i pęczek koperku
Piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Opruszonego mąką kurczaka smażymy na patelni
Piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na oliwie
Piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu pod koniec gotowania