Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Pierwsze ,, koty za płoty ,,czyli Obento

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Próbuję , próbuję i jeszcze raz próbuję .Na pierwszy smak- to jednak zupełnie inna kuchnia. Bardzo mi odpowiada sposób dekoracji .

Pierwsze ,, koty za płoty ,,czyli Obento

Składniki:

Pierwsze ,, koty za płoty ,,czyli Obento

 

  • 1 szklanka ugotowanego bez soli ryżu kleistego
  • kawałek nori ( wodorosty w płatach )
  • 2 jajka na twardo
  • kawałeczek szynki
  • kawałeczek sera do tostów
  • 1 rzodkiewka
  • kilka winogron
  • kilka plasterków ogórka
  • 1 łyżka Furikake rybnego ( posypka do ryżu )
  • 2 łyżki Furikake jajecznego ( posypka do ryżu )
  • odrobina szczypiorku
  • kilka listków natki pietruszki
  • listek sałaty
  • szczypta soli
  • woda przegotowana ostudzona

 

Sposób przygotowania:

Pierwsze ,, koty za płoty ,,czyli Obento
Jajka na twardo uformować w foremkach do jajek ( ja zrobiłam rybkę i samochodzik ) .Osolić wodę . Wyciąć z nori 3 paski i jeden trójkąt .Maczać dłonie w osolonej wodzie i formować owale na Onigiri ( kanapki ryżowe ). Obtaczać w Furikake jajecznym ( posypce jajecznej.) Opasać paskami nori ( zrobiłam takie 2 ) . Uformować owal z ryżu ( jak jajko ) przepasać paskiem tworząc obręcz przez środek . Uformować ryż w trójkąt , obtoczyć wFurikake rybnym ( posypce rybnej ) - ułożyć na trójkącie nori, zagiąć tak by utworzyła się kieszeń - docisnąć by się zlepiło . Wyciąć z szynki, sera i ogórka ozdobne elementy . Układać wszystko w pudełeczku Obento wbijając w poszczególne elementy ,, grzebyki " i ,, szpilki ". Dekorować sałatą , szczypiorkiem, natką pietruszki . Położyłam dodatkowo 2 kulki cawiartu czerwonego. A teraz wrażenia : - Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być-Furikake rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być-Nori- znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może byćJak Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie- przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku ) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi się sposób podawania- smak nadam swój przez użycie części produktów typowo polskich.