peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Piętrowiec - metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z kremem dobre na każdą okazję

Piętrowiec - metrowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piętrowiec - metrowiec

 

  • Na ciasto:

 

  • 8 jaj

 

  • 2 szklanki cukru

 

  • 3 szklanki maki

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 16 łyżek oleju

 

  • 16 łyżek ciepłej wody

 

  • zapach rumowy

 

 

 

 

 

  • Na krem:

 

  • 1,5 kostki masła roślinnego

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

 

 

 

  • + opcjonalnie zapach cytrynowy

 

 

 

  • 2 gotowe polewy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Piętrowiec - metrowiec
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały czas miksując. Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 połowy - do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej 4 łyżki kakao - mieszamy. Ciasta wylewamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy. W czasie gdy ciasto się piecze gotujemy budyń wg wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (ja użyłam 400ml). Budyń musi być dobrze gęsty. Ugotowany budyń studzimy. Masło roślinne przeznaczone na krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam ciasto wzdłuż (piętrowiec), ale można zrobić to standardowo w poprzek (metrowiec). Tak pokrojone ciasto przekładamy kremem (na cieście pokrojonym wzdłuż około 2 łyżki kremu na plaster ciasta) i układamy plastry na sobie kolorami na przemian (raz ciemne, raz jasne). Oczywiście powstaną dwa ciasta ;-) Piętrowce wstawiamy do lodówki. Polewy czekoladowe przygotowujemy wg wskazań na opakowaniu i polewamy nimi ciasta. Ponownie stawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień ;-)
Piętrowiec - metrowiec
Piętrowiec - metrowiec - pyszne ciasto z kremem
Piętrowiec - metrowiec
Piętrowiec - metrowiec - pyszne ciasto z kremem