zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Piętrowy tort wieloowocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Lato to świetny sezon na torty. Jest tak dużo owoców, że można dać jakie tylko dusza zapragnie. I co ważne są to owoce świeże praktycznie prosto z krzaczków. Tort upiekłam dla znajomej na 18-tkę Jej córki.

Piętrowy tort wieloowocowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piętrowy tort wieloowocowy

 

  • Biszkopt 1 :
  • 10 jajek
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt 2 :
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 2,5 l śmietany 36 %
  • cukier do smaku
  • 2 cukry waniliowe
  • odrobina różowego bawnika spożywczego
  • gotowe stokrotki
  • gotowe listki
  • 1 dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Piętrowy tort wieloowocowy
Oba biszkopty przygotować tak samo ale osobno i w różnych blaszkach. Jedna miała wymiary 36 x 25 cm a druga 29 x 22 cm. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić i w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Gdy będą ubite dodawać po jednym żółtku i wymieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Tak samo przygotować drugi biszkopt. 2 l śmietany ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Cukier dać w zależności od preferencji smakowych.

Mniejszy biszkopt odpowiednio dociąć do tego większego aby miał odpowiedni prostokątny kształt ( chyba, że macie mniejszą blaszkę to należy upiec go w mniejszej ). Pierwszy duży placek ułożyć na tacce i nasączyć ( może być sok z brzoskwiń rozcieńczony z wodą ).

Rozsmarować część dżemu, wyłożyć porcję śmietany i rozłożyć część przygotowanych owoców ( kiwi, brzoskwinie i winogron należy pokroić ).

Wszystko zakryć drugim plackiem lekko dociskając i równając powierzchnię. Znów nasączyć placek, wyłożyć śmietanę i owoce i zakryć ostatnim dużym plackiem. Wierzch posmarować śmietaną i w jednym rogu ułożyć pierwszy mniejszy placek.

Nasączyć, posmarować dżemem, wyłożyć owoce i położyć drugi placek. I tak znowu zrobić z dalszymi składnikami. Boki i wierzch tortu posmarować śmietaną a na bokach dodatkowo zrobić wzorki widelcem. Tort wstawić do lodówki i ubić 500 ml śmietany z obydwoma cukrami do smaku i odrobiną różowego barwnika.

Tort wyjąć z lodówki i za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiednich tylek udekorować śmietaną tort, ponownie wstawić do lodówki a przed podaniem wykończyć stokrotkami i listkami.
Piętrowy tort wieloowocowy
najpierw należy przygotowac większą część tortu
Piętrowy tort wieloowocowy
potem przygotwać mniejszą część tortu i wykończyc

Tagi:

tort