jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pietruszajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pietruszajka to postna zupaz okolic Herbów Ślaskich z ziemniakami i dużą ilością natki pietruszki.

 Pietruszajka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pietruszajka

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
  • sól, pieprz, przyprawa do zupy
  • ok. 100 ml śmietanki 18%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pietruszajka
Zagotowujemy wodę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko je solimy. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Obieramy cebulę, siekamy ją w drobną kosteczkę. Na patelni zagrzewamy smalec, rumienimy na nim cebulkę. Oprószamy zawartość mąką, przesmażamy przez chwilę i dodajemy do zupy. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy zupę przyprawami (do smaku) i śmietanką.
 Pietruszajka
Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy zupę przyprawami