Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pietruszkowe chipsy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdrowa alternatywa do sklepowych "chrupaków"- chipsy z pietruszki, o słabo wyczuwalnym smaku głównego składnika.

Pietruszkowe chipsy

Składniki:

Pietruszkowe chipsy

 

  • 2 duże grube pietruszki

 

 

  • 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Pietruszkowe chipsy
Pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki. Do oleju dodajemy szczyptę soli oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy, zalewamy pietruszkę. Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami. Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby nie nachodziły na siebie. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. W trakcie pieczenia należy kontrolować stopień przyrumienienia- chipsy nie mogą się spalić, bo nie będą się nadawać do jedzenia.