Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pietruszkowo-koperkowe pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Troszkę inne "pesto" w moim wydaniu.

Pietruszkowo-koperkowe pesto

Składniki:

Pietruszkowo-koperkowe pesto

 

  • 50 g orzeszków ziemnych solonych
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól do smaku
  • ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pietruszkowo-koperkowe pesto
Do miski blendera włożyć obrane ząbki czosnku, pokrojony na mniejsze kawałki ser (ja użyłam sera gouda). Dodać do tego orzeszki, grubo posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki, wlać sok z cytryny. Wszystko miksować, powoli dolewając oliwę. Gdyby "pesto"wyszło zbyt gęste, można dolać więcej oliwy. Na koniec doprawić odrobiną soli.

Tagi:

sery ser