Pigwa a pigwowiec?

Pigwa a pigwowiec. Czy znacie różnicę między nimi? Jeśli nie, zapraszamy do zapoznania się z poniższymi informacjami. Z pewnością się przydadzą!

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pigwa a pigwowiec?
fot. Fotolia

Chyba każdy, choć raz próbował pigwy i pigwowca. Ale czy znane są Wam podobieństwa i różnice? Niestety większość osób błędnie posługuje się nazwą pigwa mówiąc o pigwowcu. Na wstępie warto zaznaczyć, że pigwa jest drzewem, a pigwowiec krzewem. 

A jakie są różnice?
 
Specjalnie dla Was sporządziliśmy wykaz różnic pod względem:

smaku

Pigwa posiada neutralny smak i wyjątkowo aromatyczny zapach, natomiast pigwowiec mimo podobnego zapachu posiada bardzo kwaśny smak.

wyglądu

Pigwa kształtem przypomina gruszkę, o lekko lepiącej skórce, natomiast pigwowce posiadają mały, kulisty i nierównomierny kształt oraz gładką skórkę.

dostępności 

Pigwa jest owocem importowanym, natomiast pigwowiec często gości w naszych ogródkach. 

przygotowania

Podczas gotowania, pigwa bardzo szybko się rozpada, zmieniając swój kolor na czerwony (gotowanie z dodatkiem cukru). Pigwowiec pod wpływem temperatury 'zaostrza' swój smak.  

pigwa  pigwowiec

Podobieństwa

Pigwę oraz pigwowca oprócz podobnej nazwy, łączy ich pokrewieństwo. Ponadto, owoce te zawierają mnóstwo witamin: C, A, E oraz pektyn.

Dodatkowo, z powyższych owoców możemy przygotowywać, nalewki, dżemy, konfitury, ciasta, babeczki czy dania wytrawne.

Przedstawiamy Wam dwa przepisy naszych użytkowniczek.

Edytaha upiekła pyszne cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy. Zaś Babciagramolka przygotowała "kukuryku" z dżungli. Spróbujcie i oceniajcie. Smacznego!

cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy kukuryku z dżungli