jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pigwówka 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Owoce pigwowca zasypujemy cukrem, zalewamy alkoholem z kilkoma goździkami i cierpliwie czekamy na pyszna nalewkę

Pigwówka 2

Składniki:

Pigwówka 2

 

  • 1/2 kg owoców pigwowca
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 goździki
  • 1/2 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Pigwówka 2
Kroimy owoce pigwowca (bez obierania) na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy owoce drobno, wsypujemy do słoja, dodajemy cukier trzcinowy - zakręcamy. Odstawiamy na 1 dzień. Wstrząsamy kilkakrotnie . Dodajemy goździki, alkohol - zakręcamy szczelnie i wstrząsamy kilkakrotnie . Odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy nalewkę. Odstawiamy do sklarowania na następne miesiące.