Strona główna Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory

Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory

redakcja - Porady kulinarne: Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1021
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pigwówka to nalewka z mało popularnych w Polsce owoców pigwy, jest typowym dla Podlasia trunkiem. Intensywna w smaku i… mocna.


Pigwówkę przyrządza się z dojrzałych owoców pigwy – na 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru, 1 l czystej wódki i 1 l spirytusu . Niepowtarzalnego aromatu doda wanilia, tak więc należy przygotować także 1 laskę wanilii.

Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.

Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny…

Szukacie innych przepisów na pigwówkę? Oto propozycja na nalewkę msewki - z dodatkiem goździków, cynamonu i miodu. Dodatek pomarańczy i ciemnego rumu to z kolei przepis Danusi19671. Trochę słabszą wersję - pigwówkę tylko na wódce, bez dodatku spirytusu proponuje IrenaM. Na koniec - aromatyczna Pigwa do herbaty.



Swoją wersję nalewki - z miodem i pomarańczą (oraz skórką pomarańczową) proponuje nasz ekspert od alkoholi - sprawdźcie koniecznie!

Zobaczcie inne przepisy i pomysły na wykorzystanie pigwy w galaretce albo prawdziwej marmoladzie z pigwy - to przepisy Pyzy. Dżem z pigwy i pomarańczy zrobiła Iziona.

Galaretka z pigwy Prawdziwa marmolada z pigwy Dżem z owoców pigwy



 
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane