Strona główna Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory

Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory

redakcja - Porady kulinarne: Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1061
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pigwówka to nalewka z mało popularnych w Polsce owoców pigwy, jest typowym dla Podlasia trunkiem. Intensywna w smaku i… mocna.


Pigwówkę przyrządza się z dojrzałych owoców pigwy – na 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru, 1 l czystej wódki i 1 l spirytusu . Niepowtarzalnego aromatu doda wanilia, tak więc należy przygotować także 1 laskę wanilii.

Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.

Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny…

Szukacie innych przepisów na pigwówkę? Oto propozycja na nalewkę msewki - z dodatkiem goździków, cynamonu i miodu. Dodatek pomarańczy i ciemnego rumu to z kolei przepis Danusi19671. Trochę słabszą wersję - pigwówkę tylko na wódce, bez dodatku spirytusu proponuje IrenaM. Na koniec - aromatyczna Pigwa do herbaty.



Swoją wersję nalewki - z miodem i pomarańczą (oraz skórką pomarańczową) proponuje nasz ekspert od alkoholi - sprawdźcie koniecznie!

Zobaczcie inne przepisy i pomysły na wykorzystanie pigwy w galaretce albo prawdziwej marmoladzie z pigwy - to przepisy Pyzy. Dżem z pigwy i pomarańczy zrobiła Iziona.

Galaretka z pigwy Prawdziwa marmolada z pigwy Dżem z owoców pigwy



 
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Pigwówka, nalewka z pigwy oraz inne przetwory  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane