Pigwówka, czyli nalewka z pigwy

Napoje i trunki « poprzedni
Tit - autor porady Pigwówka, czyli nalewka z pigwy offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 285
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pigwówka to nalewka z mało popularnych w Polsce owoców pigwy, jest typowym dla Podlasia trunkiem. Intensywna w smaku i… mocna.


Pigwówkę przyrządza się z dojrzałych owoców pigwy – na 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru, 1 l czystej wódki i 1 l spirytusu . Niepowtarzalnego aromatu doda wanilia, tak więc należy przygotować także 1 laskę wanilii.

Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.

Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny…

Szukacie innych przepisów na pigwówkę? Oto propozycja na nalewkę msewki - z dodatkiem goździków, cynamonu i miodu. Dodatek pomarańczy i ciemnego rumu to z kolei przepis Danusi19671. Trochę słabszą wersję - pigwówkę tylko na wódce, bez dodatku spirytusu proponuje IrenaM.



Swoją wersję nalewki - z miodem i pomarańczą (oraz skórką pomarańczową) proponuje nasz ekspert od alkoholi - sprawdźcie koniecznie!

Zobaczcie inne przepisy i pomysły na wykorzystanie pigwy w galaretce albo prawdziwej marmoladzie z pigwy - to przepisy Pyzy. Dżem z pigwy i pomarańczy zrobiła Iziona.

Galaretka z pigwy Prawdziwa marmolada z pigwy Dżem z owoców pigwy

Komentarze do Pigwówka, czyli nalewka z pigwy  
P3NNY

P3NNY
offline

2009-11-21 13:42
Wiadomo pigwówka to coś ponadczasowego, jednakowoż lepsze efekty dają owoce pigwowca-więcej aromatu i smaku.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

asia
gość

2010-04-23 15:52
nalewka z pigwy to niebo w gębie ;-) niesamowity smak i wielka bomba witaminy C ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Mi23
gość

2012-09-22 11:13
Nalewkę z pigwy robię od kilku lat i na podstawie doświadczeń i popełnionych błędów wypracowałem własny przepis . Jest to nalewka półwytrawna. Skład: 2.5 kg koniecznie żółtych owoców pigwowca japońskiego; 0,5 kg cukru i 2 l spirytusu rozcieńczonego do 0,75%. Owocę kroję elektryczną krajalnicą do warzyw na plastry. Na sicie z frytownicy odsiewam pestki. Zasypuję cukrem i odstawiam na 3 dni. Zlewam sok, dodaję 100g spirytusu 96% i odstawiam do lodówki. Owoce zalewam spirytusem 75%. Czekam 2 miesiące. Zlewam nalewkę a owoce zalewam wódka 40% ze spirytusu w ilości takiej aby przykryła owoce ( ok 1,2l ) Czekam miosiąc. Odcedzam. Łącze pierwszy i drugi nalew oraz sok. Filtruję przez bibułę filtracyją na dużym lejku. Otrzymuję ok 4,5 l 45% nalewki. Opisuję buteki z nadzieją że przetrwają dłużej niż rok.
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane