karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pijak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto Pijak - to ciasto lubi każdy.

Pijak

Składniki:

Pijak

 

  • Ciasto:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka maku surowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 7 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wódki
  • 3 paczki okrągłych biszkoptów
  • olejek waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 paczka kremu karpatki

Sposób przygotowania:

Pijak
Ciasto:
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy mak, wiórki i mączkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy jednolitą masę na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 170 st.C.
Masa:
Mleko należy zagotować. Następnie wsypać budyń z karpatką. Zestawiamy z ognia i mieszamy, najlepiej mikserem. Gdy masa zaczyna gęstnieć wlewamy utarte wcześniej żółtka z cukrem. Oczywiście cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę trzeba dobrze wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy masło i olejek. Miksujemy na jednolitą całość.

Na wystudzone ciasto wylewamy wystudzoną masę. Na masę układamy okrągłe biszkopty, które przed położeniem maczamy w wódce. Całość polewamy polewą (odrębny przepis na polewę).
Smacznego :)