reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pijak ale w bezalkoholowym wydaniu

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ze względu na dzieci i kierowców nie dodawałam alkoholu, ale jeżeli tylko możecie sobie pozwolić to zróbcie to koniecznie.

Pijak ale w bezalkoholowym wydaniu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pijak ale w bezalkoholowym wydaniu

 

  • Ciasto:

 

  • 15dag suchego maku

 

  • 15dag wiórków kokosowych

 

  • 5 dużych jaj

 

  • 200g cukru

 

 

 

 

 

  • mały cukier waniliowy

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Dodatkowo:

 

  • 42 sztuki małych okrągłych biszkoptów

 

  • 1szklanka soku lub

 

  • opcjonalnie ulubiony alkohol.

 

  • Polewa:

 

  • 1/2 kostki palmy

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Pijak ale w bezalkoholowym wydaniu
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier- ubujamy przez chwilkę. Teraz już bardzo delikatnie mieszamy i dodajemy żółtka, kokos i mak. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem( tylko dół) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy przez 25 minut ( koniecznie trzeba sprawdzić czy ciasto jest już suche)Z mleka, obu mąk i cukru waniliowego gotujemy gęsty budyń i studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszysto i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Pod koniec można dodać kieliszek spirytusu. Masę wykładamy na zimne ciasto. Na górę układamy jeden obok drugiego nasączone w soku lub alkoholu biszkopty.Składniki polewy zagotować i ostudzić. Wylewamy jeszcze płynną na biszkopty- polewa wystarczy na pokrycie całego ciasta. Górę można posypać kokosem Smacznego!!
Pijak ale w bezalkoholowym wydaniu
Wylewamy jeszcze płynną na biszkopty- polewa wystarczy na pokrycie całego ciasta. Górę można posypać kokosem