2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pijane ciasto czekoladowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czekoladowe ciasto z dodatkiem piwa ,oprószone cukrem pudrem...wilgotne puszyste...dobre!

Pijane ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijane ciasto czekoladowe

 

  • 30 dag mąki pszennej typ 650
  • 200 g cukru brązowego trzcinowego
  • 250 g margaryny
  • 250 ml piwa ciemnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 jajka wiejskie
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego dobrego kakao
  • cukier puder z młynka do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pijane ciasto czekoladowe
W garnku rozpuścić na kuchence margarynę,gdy będzie płynna wlać piwo,dodać cukry i kakao,wymieszać dokładnie,zostawić do ostygnięcia. Śmietanę przełożyć do miski ,wbić jajka ubić mikserem na puszystą białą masę (około 5 minut) . Do masy czekoladowej wlewamy masę jajeczno-śmietanową wymieszać mikserem na małych obrotach. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.chwilę miksować delikatnie i przelać gotowe ciasto do natłuszczonej formy okrągłej o średnicy 27 cm z kominem i wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180* do suchego patyczka.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem z młynka!
Pijane ciasto czekoladowe
szykujemy składniki mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia
Pijane ciasto czekoladowe
margarynę rozpuszczamy wlewamy szklankę piwa
Pijane ciasto czekoladowe
do rozpuszczonej margaryny dodajemy pozostałe skaładniki
Pijane ciasto czekoladowe
miksujemy i wlewamy gotowe ciasto do okrągłej formy i pieczemy